top of page
asbest saneren

Asbestinventarisatie

Asbest verwijderen? A.S.E. helpt u graag.

Wij van Asbest Sanering Eemnes hebben al 20 jaar ervaring met het in kaart brengen van, het adviseren en het verwijderen van asbest. Wij zijn inzetbaar binnen heel Nederland en bedrijven, particulieren en overheidsinstellingen kunnen ons inschakelen. Het is belangrijk om zorgvuldig en veilig om te gaan met asbest, dat is dan ook onze prioriteit. Naast het saneren van asbest kunt u ons ook raadplegen voor sloopwerken.

Asbest werd veel gebruikt in gebouwen omdat de stof bekend stond om zijn kwaliteit, want het is goedkoop en sterk.

Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan. Het gevaar van asbest is namelijk dat er asbestvezels vrijkomen bij het behandelen van de stof, denk aan zagen. Het inademen van deze vezels kunnen voor gezondheidsschade zorgen. Daarom is het noodzakelijk om asbest te laten controleren, zodat u zeker weet dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Waarom een asbestinventarisatie?

Asbestinventarisatie is belangrijk om uit te voeren als u in een gebouw woont of werkt dat gebouwd is vóór 1994. Omdat er vroeger asbest werd gebruikt bij de bouw van bouwwerken, is de kans aanwezig dat er asbest aanwezig is in uw huis.

Dit kan ook in de bouwconstructie zitten. Daarom is het altijd goed om een asbestinventarisatie uit te voeren als u bijvoorbeeld van plan bent om te verbouwen, zodat er geen eventuele asbestvezels vrijkomen die uw gezondheid in gevaar brengen.

verwijderen van asbest golfplaten
gevaarlijke asbest dak

A.S.E. ondersteunt u bij elke mogelijke vorm van asbestinventarisatie

Asbest heb je in diverse soorten, hoeveelheden en de kwaadaardigheid van elk type asbest verschilt. Om dit gegeven zijn er meerdere vormen van asbestinventarisaties. Dit zijn de quick-scan, deskresearch en destructief onderzoek. Onder de verschillende onderzoeken, leggen we uit waaraan u moet denken bij het selecteren van het onderzoek.

Komt u er niet uit? We komen graag met u in contact om het juiste type onderzoek te selecteren! 

De quick-scan

Hierbij gaat het om het visueel vaststellen van de aanwezigheid van asbest verwante materialen.

Hoewel er wordt vastgesteld of er materialen aanwezig zijn die asbest kunnen bevatten, zal er bij deze soort asbestinspectie niet vastgesteld worden om hoeveel asbest het gaat.

 

Deskresearch

Bij deskresearch worden er monsters genomen van materialen die potentieel asbest bevatten. Hierbij wordt licht destructief te werk gegaan. Na het afronden van deze soort inventarisatie, wordt alles vastgelegd in een rapport.

Met dit rapport kan een omgevingsvergunning aangevraagd worden.

Destructief onderzoek

Als er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden in het gebouw, wordt er destructief onderzoek gedaan.

Vaak wordt deze soort asbestinspectie uitgevoerd na het uitvoeren van deskresearch.

Hierbij wordt er ook gekeken naar asbesthoudende materialen in de basisconstructie van het gebouw.

Voor welke vorm asbestinspectie moet ik gaan?

Als u werkzaamheden zoals een verbouwing wilt laten uitvoeren, is het belangrijk dat er deskresearch wordt gedaan. Dit is noodzakelijk indien het gaat om een woning gebouwd vóór 1994. Nadat deskresearch is verricht, gaan we over op de daadwerkelijke inventarisatie van de asbest. Om u zo goed mogelijk in te lichten over de mogelijke gevaren bij het verwijderen van asbest, kunt u onderstaand tabel raadplegen.

In deze tabel ziet u van bepaalde producten waar niet-hechtgebonden asbest vaak in voor komt.

Dit type asbest moet u verwijderen om blootstelling van asbest tegen te gaan. 

N.B. Alleen d.m.v. een analyse door een laboratorium kan vastgesteld worden of het materiaal hechtgebonden of niet-hechtgebonden is.

* De wet maakt onderscheid tussen 'hechtgebonden' en 'niet-hechtgebonden' asbesthoudend materiaal. Bij 'niet-hechtgebonden' materialen kunnen de asbestvezels makkelijk in de lucht komen, waardoor er snel sprake kan zijn van een verhoogd blootstellings- en gezondheidsrisico (voorbeeld: de witte wolachtige draden die dienen als afdichtingskoorden bij oude kachels). Vanwege de risico's mag u deze nooit zelf verwijderen. Uit 'hechtgebonden' materialen, zoals colovinyltegels (deze zijn niet altijd hechtgebonden), kunnen de asbestvezels zeer moeilijk vrijkomen, waardoor deze normaliter nauwelijks blootstellings- en gezondheidsrisico's vormen. NT-dakplaten (profielplaten gevels en dak) moeten vanwege de onherkenbaarheid als asbest worden aangeboden.

Waarom asbestinventarisatie van Asbest Sanering Eemnes?

In de 20 jaar dat wij bestaan hebben we veel geadviseerd over asbest en veel asbest verwijderd. Hierdoor hebben we voor veel mensen een veilige woon- of werkomgeving mogen creëren. Als u advies nodig heeft, kunt u ook bij ons aankloppen. Wij houden ons aan de actuele wet- en regelgeving rondom asbest en asbestinventarisatie. Bovendien vinden we heldere communicatie belangrijk en kunt u bij A.S.E. vrijblijvend een offerte aanvragen, zodat u nooit te maken krijgt met onverhoopte kosten.

 

Wat bieden wij u? Onder andere:​

 • Asbest afvoeren en storten;

 • Professioneel, vakkundig en bovenal persoonlijk advies;

 • Asbestmonster analyseren.

asbest saneren

Ons personeel is erg vakkundig en nemen we volgens strenge selectie-eisen aan. Om u op de best mogelijke manier te helpen, zijn we up-to-date van de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van asbestinventarisatie en asbestsanering. Wij volgen regelmatig cursussen en lessen om onze kennis bij te spijkeren. Bovendien plannen wij snel het onderzoek in, en leveren we het rapport spoedig op.

Daarnaast voeren wij alleen het noodzakelijke uit, en nemen we geen onnodige monsters af. Dit doen we voor een zo laag mogelijke prijs.

asbest verwijderen

Hoe ziet de asbestinventarisatie eruit? 

Vermoedt u dat er asbest aanwezig is in uw woning of op uw werkplek? Dan kunt u ons raadplegen. Na het bespreken van uw wensen, stellen we een offerte voor u op. Indien u besluit de inventarisatie uit te laten voeren, komen wij bij u langs. Het werk dat we uitvoeren, hangt af van het soort onderzoek. Het meest voorkomende inspectietype is deskresearch. Hierbij nemen we monsters af en deze onderzoeken we in een lab. Op basis daarvan kan er antwoord gegeven worden op de volgende vragen: is er asbest aanwezig, en is dit meer of minder dan de grenswaarde?

Na het uitvoeren van het onderzoek, dat ongeveer 2 uur zal duren, stellen wij een rapportage voor u op. Dit wordt volledig gedaan volgens het Certificatieschema voor de Procescertificaten Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering.

detail dakbedekking materiaal met asbest vezels

Welke type asbestinventarisaties zijn er?

Naast de hiervoor besproken vormen zijn er regels en wetgeving over type asbestinventarisaties. Deze types komen voor een groot deel overeen met de vormen die A.S.E. aanbiedt.

A.S.E. gaat voor 100% kwaliteit in veiligheid. Daarom hebben wij op een type asbestinspectie aanvullende services. 

Type 0
Asbestinventarisatie

Dit is een beperkte inventarisatie die wordt uitgevoerd als er geen sloopwerkzaamheden of renovaties zijn gepland, maar er wel een mogelijk risico op blootstelling aan asbestvezels bestaat, zoals bij onderhoudswerkzaamheden.

Het doel is om de aanwezigheid van asbest in het betreffende deel van het gebouw te identificeren.

Type A
Asbestinventarisatie

Dit is een uitgebreide inventarisatie die nodig is voordat er sloop- of renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Het doel is om alle asbesthoudende materialen in het hele gebouw te identificeren, inclusief hun locatie en hoeveelheid. Hierdoor kunnen alle potentiële risico's voor de gezondheid en veiligheid van werknemers en omwonenden worden vastgesteld.

Type B
Asbestinventarisatie

Deze inventarisatie is aanvullend op een Type A Asbestinventarisatie en wordt uitgevoerd als er na een Type A inventarisatie nog steeds onduidelijkheden bestaan over de aanwezigheid van asbest, bijvoorbeeld als er vermoedens zijn van verborgen asbest. Het heeft tot doel de ontbrekende informatie te verstrekken om een volledig beeld te krijgen van de asbestsituatie.

Veelgestelde vragen over asbestinventarisatie

Buiten bovenstaande informatie kunt u andere vragen hebben over het inspecteren of inventariseren van asbest. Hieronder proberen we zo volledig mogelijk uw vraag te beantwoorden en verwijzen daar waar nodig naar andere informatieve pagina's.

 • Is het verwijderen van asbest verplicht?
  Nee, het verwijderen van asbest is niet verplicht, mits het beschadigd is of u gaat (ver)bouwen. Wel kan uw gemeente u verplichten tot het saneren van asbest, wanneer de situatie te gevaarlijk is. Ook als u niet verplicht bent, is het verstandig om asbest te laten verwijderen. Aan asbest zitten namelijk veel gezondheidsrisico’s verbonden. Bij het veelvuldig inademen van losse asbestvezels, wordt het risico op ernstige gezondheidsklachten groter. Door asbest te saneren, is dat risico op gezondheidsklachten door asbest er niet meer.
 • Kan ik een subsidie krijgen voor het verwijderen van asbest?
  Helaas wordt er geen subsidie beschikbaar gesteld voor het verwijderen van asbest. Voorheen had de overheid hier een subsidieregeling voor het saneren van asbesthoudende golfplaten, maar deze is op dit moment niet meer beschikbaar. In sommige gevallen is het mogelijk om een lening aan te vragen, hiervoor zult u contact op moeten nemen met uw gemeente.
 • Wat zijn de kosten van asbest saneren?
  De kosten van asbest saneren verschillen per situatie. Daarom maken we altijd vrijblijvend een offerte op maat, zodat u weet wat u kunt verwachten qua prijzen. Een voorbeeld van een prijsberekening: voor een asbestinventarisatie (visueel onderzoek) bij een oppervlak tot 150 vierkante meter, betaalt u 275 euro. Dit is exclusief btw en inclusief een materiaalmonster. Bij het berekenen van de kosten, houden we rekening met verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest en het soort asbest. Benieuwd wat de kosten zijn voor het saneren van asbest van uw project? Neem direct contact op!
 • ASE asbest sanering: voor wie?
  Iedereen kan asbest laten saneren. Er kan namelijk asbest voorkomen in allerlei verschillende materialen. Asbest werd tot 1994 toegepast bij de bouw van panden. De stof was destijds zeer goedkoop, en had uitermate positieve eigenschappen. Zo was het erg sterk, werkte het isolerend en was het bestand tegen slijtage. Zowel in de agrarische sector als in bedrijfspanden en de woningbouw is asbest te vinden. Daarom kan iedereen contact opnemen met ons asbestsaneringsbedrijf.
 • A.S.E. asbest saneren: in welke gebieden?
  Ons asbestsaneringsbedrijf bevindt zich in Huizen en is voornamelijk werkzaam in Noord-Holland (o.a. Amsterdam & Hilversum), Zuid-Holland (o.a. Rotterdam & Den Haag) en Utrecht (o.a. plaats Utrecht, Amersfoort). Ook als u ergens anders in Nederland woont of werkt, kunt u contact met ons opnemen voor alle mogelijkheden.
asbest vezels

Wilt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren? 

A.S.E. helpt u graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies. Ons ervaren team staat voor u klaar om uw woning of werkplek zorgvuldig te inspecteren op de aanwezigheid van asbest.

bottom of page