top of page
asbestsaneringsbedrijf

Asbest herkennen

Weten hoe u asbest herkent? Wij vertellen hier graag over!  

'Hoe herken ik asbest' en 'heb ik asbest in mijn woning' zijn vragen die wij telefonisch vaak binnenkrijgen.

Dit is niet gek, want asbest is een gevaarlijke stof en voor veel mensen onbekend. Asbest werd in de bouw van panden, woningen en schuren veel toegepast, totdat dit in 1993 verboden werd. Uit meerdere onderzoeken bleek namelijk dat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Asbest wordt dus niet meer gebruikt tijdens de productie van nieuwe materialen. Toch zijn er erg veel oude producten en materialen waar asbest in kan zitten.

 

Asbest Sanering Eemnes b.v. (A.S.E.) is gespecialiseerd in het herkennen, veilig saneren en vervoeren van asbest. Wij zijn in te zetten door particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij zitten al ruim 20 jaar in het vak en bezitten over de nodige certificaten. Daarnaast scholen we ons regelmatig bij om onze vakkennis over asbest verwijderen en asbest herkennen bij te spijkeren. Zo kunnen we u altijd op de meest veilige en efficiënte manier te hulp staan. 

Soorten asbest herkennen

Als u de soorten asbest wilt herkennen, dan is het goed om te weten welke soorten asbest er zijn. De soorten asbest die het meest zijn toegepast, zijn wit, bruin en blauw asbest. De kleur van asbest is vaak wit of lichtgrijs. Hoewel het asbest herkennen niet altijd mogelijk is, kunt u de materialen waar asbest in toegepast is vaak wel herkennen. Er zijn verschillende soorten asbest, namelijk hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. De soorten asbest hebben allebei een andere mate van gezondheidsrisico’s. Of asbest hechtgebonden of niet-hechtgebonden is, wordt bepaald door het materiaal waar het asbest in zit.

schuur in asbest golfplaten
gevaarlijke asbest dak

Hechtgebonden asbest

Als het asbest vastzit in het materiaal en er dus geen losse asbestvezels door de lucht dwarrelen, is er sprake van hechtgebonden asbest. Dan is er eigenlijk weinig sprake van een gezondheidsrisico, omdat de kans dat u asbestvezels inademt klein is. Bij hechtgebonden asbest bent u dan ook niet verplicht om dit te laten verwijderen. Mits het beschadigd is of u het gaat bewerken/verwerken.

Als u van plan bent om te klussen of te verbouwen, is het wel belangrijk om het asbest te herkennen en te laten verwijderen. Tijdens een verbouwing kunnen de materialen waarin asbest is verwerkt namelijk schuiven, waardoor er alsnog asbest vrijkomt.

Niet-hechtgebonden asbest

Waar hechtgebonden asbest minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het erg belangrijk om te herkennen of er niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in uw pand. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels namelijk niet vast in het materiaal en kunnen ze makkelijk loskomen. Als deze asbestvezels loskomen en door de lucht dwarrelen, ademt u deze asbestvezels veelvoudig in.

Bij niet-hechtgebonden asbest loopt u een groot gezondheidsrisico. Asbest kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om asbest te herkennen en dit zo spoedig mogelijk te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Waarom is asbest herkennen belangrijk? 

Asbest herkennen is erg belangrijk, omdat het inademen van losse asbestvezels ernstige ziektes kan veroorzaken. Zo loopt u bij het veelvuldig inademen van asbestvezels risico op onder andere longkanker en asbestose. De ziektes die veroorzaakt worden door asbest zijn lastig te behandelen en de kans op genezen is erg klein. Daarom is het belangrijk om asbest te herkennen en dit te laten verwijderen.

Asbest in uw woning herkennen

Wilt u asbest herkennen? Dan is het goed om eerst te kijken naar het bouwjaar van de materialen waar asbest in toegepast kan zijn. Asbest werd tot 1994 in meerdere materialen toegepast door de vele positieve eigenschappen. In golfplaten, schoorstenen, plaatmateriaal en cement komt asbest veel voor. Die materialen zijn ook toegepast in veel panden. Daarom is de kans aanwezig dat als uw woning is gebouwd voor 1994, er asbest in uw pand aanwezig is. Vooral bij boerderijen zijn veel materialen met asbest toegepast.

Asbest herkennen door het bouwjaar van woningen

Als uw woning is gebouwd vóór 1994, zal er waarschijnlijk asbest aanwezig zijn. Denk hierbij aan plaatmateriaal of golfplaten. Een aantal voorbeelden van materialen waar asbest in kan zitten zijn kit, riolering, vloertegels, luchtkanalen, tegellijm, plaatmateriaal bloembakken, etc. Als u vloerzeil heeft, dat komt uit 1994 of eerder, kan hier ook asbest in zitten. Het gaat dan namelijk om niet-hechtgebonden asbest.

In 1963 is de verkoop van producten als isolatiekoord en vloerzeil daarom verboden. Toch kan het zijn dat deze materialen voor die tijd zijn toegepast in uw woning, en er daardoor niet-gebonden asbest in uw woning aanwezig is. Het is belangrijk om dit asbest te herkennen. Niet-hechtgebonden asbest brengt namelijk veel gezondheidsrisico’s met zich mee, en het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op een veilige manier door een professional te laten verwijderen.

Kunt u zelf asbest herkennen?

Het is niet altijd mogelijk om zelf asbest te herkennen. Vaak moet u hierop gokken. U kunt er vanuit gaan dat materialen en producten die uit 1993 of eerder komen, asbest bevatten. Als u dus weet dat u bijv. bloembakken van cement die voor 1993 zijn gemaakt in het bezit heeft, zou u kunnen constateren dat het hierbij waarschijnlijk om asbestcement gaat. Zoals eerder gezegd zijn asbestvezels zeer klein en niet altijd met het oog waar te nemen. U moet daarom bij asbest herkennen altijd kijken naar de materialen en producten die asbest zouden kunnen bevatten en het bouwjaar hiervan. Daarnaast kan het zo zijn dat er asbest aanwezig is in uw dak. Het wordt aangeraden door de overheid om deze asbestdaken te laten verwijderen.

FAQ over het asbest in woning

We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft rondom asbest in uw woning. Onderstaande antwoorden op de vragen helpen u mogelijk beter in te schatten of het inhuren van een gecertificeerd asbestbedrijf wenselijk is.

 • Is het verwijderen van asbest verplicht?
  Nee, het verwijderen van asbest is niet verplicht, mits het beschadigd is of u gaat (ver)bouwen. Wel kan uw gemeente u verplichten tot het saneren van asbest, wanneer de situatie te gevaarlijk is. Ook als u niet verplicht bent, is het verstandig om asbest te laten verwijderen. Aan asbest zitten namelijk veel gezondheidsrisico’s verbonden. Bij het veelvuldig inademen van losse asbestvezels, wordt het risico op ernstige gezondheidsklachten groter. Door asbest te saneren, is dat risico op gezondheidsklachten door asbest er niet meer.
 • Kan ik een subsidie krijgen voor het verwijderen van asbest?
  Helaas wordt er geen subsidie beschikbaar gesteld voor het verwijderen van asbest. Voorheen had de overheid hier een subsidieregeling voor het saneren van asbesthoudende golfplaten, maar deze is op dit moment niet meer beschikbaar. In sommige gevallen is het mogelijk om een lening aan te vragen, hiervoor zult u contact op moeten nemen met uw gemeente.
 • Wat zijn de kosten van asbest saneren?
  De kosten van asbest saneren verschillen per situatie. Daarom maken we altijd vrijblijvend een offerte op maat, zodat u weet wat u kunt verwachten qua prijzen. Een voorbeeld van een prijsberekening: voor een asbestinventarisatie (visueel onderzoek) bij een oppervlak tot 150 vierkante meter, betaalt u 275 euro. Dit is exclusief btw en inclusief een materiaalmonster. Bij het berekenen van de kosten, houden we rekening met verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest en het soort asbest. Benieuwd wat de kosten zijn voor het saneren van asbest van uw project? Neem direct contact op!
 • ASE asbest sanering: voor wie?
  Iedereen kan asbest laten saneren. Er kan namelijk asbest voorkomen in allerlei verschillende materialen. Asbest werd tot 1994 toegepast bij de bouw van panden. De stof was destijds zeer goedkoop, en had uitermate positieve eigenschappen. Zo was het erg sterk, werkte het isolerend en was het bestand tegen slijtage. Zowel in de agrarische sector als in bedrijfspanden en de woningbouw is asbest te vinden. Daarom kan iedereen contact opnemen met ons asbestsaneringsbedrijf.
 • A.S.E. asbest saneren: in welke gebieden?
  Ons asbestsaneringsbedrijf bevindt zich in Huizen en is voornamelijk werkzaam in Noord-Holland (o.a. Amsterdam & Hilversum), Zuid-Holland (o.a. Rotterdam & Den Haag) en Utrecht (o.a. plaats Utrecht, Amersfoort). Ook als u ergens anders in Nederland woont of werkt, kunt u contact met ons opnemen voor alle mogelijkheden.
asbest vezels

Voorkom gezondheidsrisico's en laat asbest op een veilige manier verwijderen door gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf A.S.E. Bel ons nu en zorg voor een veilige leefomgeving!

bottom of page