Is asbest verwijderen verplicht (2024)? 

Neem contact op

In 2005 is er een asbestverwijderingsbesluit opgesteld, waarin staat dat het in 2024 verplicht wordt om asbest te verwijderen. Hoewel dit plan inmiddels van de baan is, werd de regel wel met een reden bedacht. Normaliter is het verwijderen van asbest alleen verplicht in gevallen van klussen en verbouwen. Eerst zal er een asbestinventarisatie worden uitgevoerd in bestaande panden. Ook na het verwijderen van het asbest wordt er een inspectie uitgevoerd, om zeker te weten of al het asbest verwijderd is.

 

Asbest Sanering Eemnes bestaat al 20 jaar. U kunt bij ons terecht als u denkt dat er asbest aanwezig is in uw pand, en dit dus verplicht verwijderd moet worden. Asbest inventariseren en asbest verwijderen doen wij zowel voor particulieren als overheidsinstanties en woningcorporaties.

 

Meer informatie? Neem contact op!

Wettelijke voorschriften asbest verwijderen

Het toepassen van asbest is in 1993 verboden. Voor die tijd werd de stof veel toegepast in de bouw, waardoor er tegenwoordig nog steeds veel panden zijn waarin asbest aanwezig is. De stof was erg populair, in verband met zijn positieve eigenschappen. Zo is asbest erg sterk, werkt het isolerend en bovendien was het erg goedkoop. Echter is er destijds ontdekt dat asbest erg gevaarlijk is voor de gezondheid, en het ernstige ziektes kan veroorzaken. Denk hierbij aan longkanker en mesothelioom. 


Het inademen van asbestvezels is dus met name erg schadelijk voor de luchtwegen en de longen. Deze ziektes zijn moeilijk te genezen, en dus is het voorkomen van deze ziektes beter. Daarom was het oorspronkelijk vanaf 2024 verplicht om asbest te laten verwijderen. Echter zou dit volgens de overheid niet haalbaar zijn, waardoor het plan aan de kant is geschoven.

 

 

Gezondheidsrisico’s

Asbest in woningen herkennen is moeilijk, maar kenmerken van de stof zijn een vezelachtige structuur en grijzige kleur. De stof bestaat uit kleine vezels van microscopisch formaat. Onder asbest worden verschillende soorten verstaan, namelijk hechtgebonden en losgebonden asbest. Hechtgebonden asbest zit vast in een materiaal, waardoor er geen tot nauwelijks gezondheidsrisico’s bij komen kijken. Wel wordt deze stof gevaarlijk als het beschadigd raakt. Daarom is het verplicht om asbest te verwijderen als u van plan bent om te klussen of verbouwen.


Vermoedt u dat er asbest aanwezig is in uw pand en bent u van plan te gaan verbouwen of klussen? Dan is het belangrijk om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Beschadiging van aanwezig asbest en het inademen van deze losse asbestvezels kan namelijk longkanker en andere ernstige ziektes veroorzaken.

 

 

Asbest aanwezig?

Asbest kan aanwezig zijn in verschillende materialen. Zo zijn er erg veel daken waar asbest in gevonden kan worden, maar ook in golfplaten en schoorstenen is de stof te vinden. Vaak kan dit asbest alleen gevonden worden tijdens een asbestinventarisatie. Hierbij komt een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf bij u langs om te kijken of en waar er asbest aanwezig is. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid asbest die aanwezig is.

 

 

Benieuwd naar de kosten?

Als u besluit om asbest te laten verwijderen, kunt u dit door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf laten doen. De kosten van het saneren van asbest is verschillend. Bij ASE betaalt u 275 euro voor een visuele inspectie van een pand met een oppervlakte kleiner dan 150 vierkante meter. Voor oppervlakten groter dan 150 meter kunt u beter contact met ons opnemen. Wij opereren landelijk. ASE is echter veel te vinden in de regio:

Staat uw locatie er niet bij? U kunt ons telefonisch bereiken op 035 - 531 23 34 of een mail sturen naar info@a-s-e.nl. Wij informeren u graag!