Wat moet je weten over de omgevingsvergunning?

Je gaat bouwen of verbouwen! Voordat je begint, is het belangrijk om te weten dat het in Nederland verplicht is om een vergunning aan te vragen, namelijk een omgevingsvergunning. Deze vergunning heb je bijvoorbeeld nodig bij het verrichten van sloopwerk, als je bomen gaat kappen, maar ook als je veranderingen aan een monument wilt aanbrengen. Vraag je je af wat een omgevingsvergunning nu eigenlijk precies is en wat er allemaal komt kijken bij de aanvraag? Lees dan zeker verder!

Wat is een omgevingsvergunning en waarom is dit belangrijk?

Als je gaat bouwen of slopen, ben je verplicht om een omgevingsvergunning te hebben. Je kunt immers voor overlast zorgen voor mens en milieu. Je moet dan ook aan een aantal wettelijke bepalingen voldoen. Deze voorschriften bepalen dat er geen gevaar of ongemak voor de omgeving mag ontstaan. Ook voor bepaalde verbouwingen is deze licentie onmisbaar. Dit is overigens niet altijd het geval.

 

Hoe weet je of een vergunning noodzakelijk is?

Een veelgehoorde vraag is waar je de omgevingsvergunning aanvraagt. Dit doe je via de website van je gemeente of bij het Omgevingsloket, online. Bij het Omgevingsloket heb je ook de mogelijkheid om een vergunningscheck in te vullen. Met deze check kom je erachter of je de vergunning daadwerkelijk nodig hebt, voordat je je plannen gaat uitvoeren.

 

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?

Er zijn een aantal activiteiten waarvoor officiële toestemming van de gemeente vereist is. Naast renovaties, het verwijderen van asbest, sloop- en bouwwerkzaamheden is ook bij de aanleg van een inrit of uitrit een vergunning verplicht. Ook het tijdelijk plaatsen van bepaalde voorwerpen op de openbare weg, zoals een container, een steiger of een hijskraan, mag alleen met een omgevingsvergunning. Heb je een bedrijfspand en wil je een reclamebord ophangen? Denk ook dan aan de vergunning. Dit geldt eveneens voor het bevestigen van een alarm aan je bedrijfspand.

 

Wat heb je nodig bij het indienen van deze vergunning?

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning dien je meerdere documenten aan te leveren. Hier vallen de bouwtekeningen onder, waarmee je kunt aantonen dat je plannen binnen het bestemmingsplan passen. Maar ook het bouwbesluit, de foto’s en de constructieberekeningen maken onderdeel uit van de aanvraag. Met de constructieberekeningen kun je laten zien dat je plannen veilig zijn. Hierbij wordt onder meer de constructie van het dak, de wanden, de fundering en het palenplan onder de loep genomen.

 

Hoe gaat de aanvraag in zijn werk?

Wanneer je de vergunning gaat regelen, doe je dit meestal bij het landelijke online Omgevingsloket. Je logt dan in met je DigiD en je vult alle benodigde gegevens in. Hier kun je ook de documenten bijvoegen. De gemeente bekijkt vervolgens of de aanvraag compleet is en beoordeelt deze. Geef je de indiening liever uit handen? Dat is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt het bouwkundig bureau, de aannemer of het architectenbureau die de bouwtekeningen en constructieberekeningen maakt, namelijk vragen om de licentie voor je in te dienen. Het enige wat het bureau hiervoor nodig heeft, is je BSN-nummer.

 

Zijn er kosten aan verbonden?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet je betalen. Je betaalt de gemeente zogenaamde legeskosten. Deze kosten zijn een bepaald percentage van de geschatte bouwkosten. De legeskosten verschillen echter per gemeente en per soort aanvraag. Let op: ook voor het laten maken van bouwtekeningen en constructieberekeningen vraagt het bouwkundig bureau of de architect die je hebt ingeschakeld vaak een bepaald tarief.

 

Hoelang duurt de aanvraag van een omgevingsvergunning?

Ook niet onbelangrijk: hoelang moet je wachten, voordat je hoort of de gemeente je de gevraagde vergunning verleent? Hier staat een periode van acht weken voor. Lukt het de gemeente niet om je verzoek binnen de voorgeschreven tijd te behandelen, dan mogen ze de termijn eenmalig verlengen met zes weken. Als het om een ingewikkelde aanvraag gaat, zoals wanneer er sprake is van een rijksmonument, heeft de gemeente 26 weken de tijd voor de behandeling van je verzoek.

 

Wat kun je doen als je vergunning niet wordt goedgekeurd?

Twijfel je of de gemeente je aanvraag goedkeurt? Dan is het altijd een goed idee om eerst een conceptaanvraag in te dienen. Zo voorkom je dat je verzoek meteen wordt afgekeurd. Als de gemeente de vergunning niet verleent, ontvang je altijd een motivatie over de afwijzing. Je hebt dan het recht om een bezwaarschrift in te dienen tegen dit besluit. Wordt dit beroep ook afgewezen, dan kun je overwegen om naar de rechtbank of later zelfs naar de Raad van State te stappen.

0
Feed

Schrijf een reactie