
13/10/2022 door Asbest Sanering Eemnes 0 Opmerkingen
Het gevaar van asbest
Iedereen heeft wel gehoord van het gevaar van asbest. Misschien vraag je je af waarom asbest zo veel gebruikt werd vroeger en waar asbest in zit. Zit het in jouw huis? Moet je het dan laten verwijderen? Hier leer je alles omtrent asbest.
Waarom werd asbest gebruikt?
Asbest is een levensgevaarlijke vezel, maar dat was vroeger nog niet bekend. Toen werd het enkel gezien als een geweldig bouwmateriaal. Asbest is brandwerend, sterk, isolerend en ook nog eens goedkoop. Niet zo vreemd dus, dat dit materiaal razend populair was in de bouw. Vanaf 1945 werd het veel gebruikt en vanaf 1993 werd het materiaal verboden. Toen kwam men er namelijk achter hoe gevaarlijk de vezels eigenlijk waren.
Waar zit asbest in?
Asbest zit verwerkt in veel producten. Zo kan het bijvoorbeeld in je oude bloembak, broodrooster of strijkijzer zitten. In het huis kan het verwerkt zijn in de vloeren, vensterbanken en plafondplaten en nog veel meer. Het wordt eveneens gevonden in golfplaten van huizen en schuurtjes.
Zit er asbest in mijn dak?
Asbest is lastig te herkennen. Hoe weet men nu of er asbest in het dak zit of niet? De kans is zeer groot wanneer een dak uit golfplaten bestaat en een AT-, CAF- of NF-code heeft. Is het dak ouder dan 1993, maar is er geen code te vinden? Dan zou er zeker asbest in kunnen zitten. Het beste wordt er in dit geval een bouwvergunning van het huis opgevraagd bij de gemeente. In de bouwtekeningen staat waarschijnlijk aangegeven of er asbest is gebruikt voor het dak of niet.
Waarom is het zo gevaarlijk?
Het is goed om te weten of er asbest in je dak zit. Zolang het niet aan het oppervlak zit, kan het vaak niet direct kwaad. Als je dak beschadigt of als je je dak wilt vervangen, moet er wel voorzichtig omgegaan worden met asbest. Het is namelijk een heel gevaarlijke stof. Het bestaat uit kankerverwekkende vezels die in de lucht terecht kunnen komen. Je ziet ze niet, maar je kunt ze wel inademen. Het kan onder andere long-, longvlies- en buikkanker veroorzaken. Mensen die voor een langere tijd aan asbest zijn blootgesteld, hebben een grotere kans om ziek te worden. Toch is een eenmalige blootstelling ook een risico. Ziek worden gebeurt vaak meer dan tien jaar later. Voor jezelf, je gezin en je omgeving is het belangrijk geen asbest vrij te laten komen in de lucht. Boor of zaag dus niet in producten waar asbest in zit. Asbest mag ook vaak niet zomaar verwijderd worden. Hiervoor moet een asbestsaneringsbedrijf ingeschakeld worden.
Verbod op asbest
Asbest dat in daken verwerkt zit die nog in goede staat zijn, kan weinig kwaad. Mocht er echter brand uitbreken, dan ontstaat een groot probleem. Ook als een dak verweerd is, is de kans dat asbest vrijkomt groter. Hier moet vrijwel altijd een asbestsaneringsbedrijf voor worden ingeschakeld.
Asbestsanering
Asbestsanering is geen kwestie van even snel asbest opruimen. Er komt behoorlijk wat bij kijken – niet alleen qua papierwerk, maar ook qua werkzaamheden. Nadat er een asbestinventarisatie is uitgevoerd en een sloopmelding is verkregen, zal het asbestsaneringsteam de juiste techniek gebruiken om asbest te verwijderen zonder dat vezels in de lucht terechtkomen. Vervolgens moeten de vezels ook op een juiste manier gestort worden.
Asbest veilig verwijderen
Hoewel asbest ooit een populaire vezel was in de bouw, is dat een lang vervlogen tijd. Tegenwoordig weet men hoe gevaarlijk de stof is en nog steeds zijn er jaarlijks veel mensen die overlijden aan de gevolgen van asbestblootstelling. In geval jouw dak asbest bevat, is het dan ook belangrijk een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen, zodat de stof veilig verwijderd kan worden.
Opmerkingen
Schrijf een reactie