Asbest in huis? Volg het stappenplan!

Het is al tientallen jaren verboden om de kankerverwekkende stof asbest te gebruiken. Mogelijk tref je nog wel asbest in huis aan, als je woning voor 1994 is gebouwd. Bij verbouwingsplannen kan dit een risico vormen. Laat voordat je aan de slag gaat je huis onderzoeken om tijdsverlies en extra kosten te voorkomen. Ben jij benieuwd wat je moet doen bij asbest in huis? Dit is een stap-voor-stap hulp bij asbest in huis.

  

1. Hoe herken je asbest?

Het is lastig om asbest te herkennen als je geen professional bent. Het materiaal is wit, bruin of blauw, maar zit vaak verwerkt in ander materiaal, dat allerlei kleuren kan hebben. De kleur zegt dus niet zo veel. Asbesthoudende producten hebben altijd een vezelige structuur. Echter, is dit vooral bij hechtgebonden producten en materialen doorgaans moeilijk te zien. Als je 100% zekerheid wilt of er asbest in je woning zit, moet je dit materiaal onder een microscoop leggen. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan je hierbij helpen. Een duidelijke indicator of er asbest aanwezig is in je woning, is de leeftijd van het (bouw)materiaal. Alle materialen die voor 1993 zijn aangeschaft en zijn toegepast, zijn verdacht. Los asbest, zoals isolatiekoord en vloerzeil, is vanaf 1983 niet meer verkocht, terwijl hechtgebonden asbest (zoals werd toegepast in golfplaten en plafondplaten) vanaf 1993 verboden werd.

  

2. Moet asbest verwijderd worden of kan het blijven zitten?

Momenteel is het nog niet verplicht om bestaand asbest te verwijderen. De kans is dus groot dat je asbest mag laten zitten. Zit het asbest in het dak? Dan moet je dit voor 2024 verwijderen, want daken met asbest erin verwerkt zijn vanaf 2024 verboden. Het gaat hierbij voornamelijk om daken met golfplaten, gemaakt met asbest. Als het asbest zich op een risicovolle plek bevindt, valt het toch aan te raden om asbest te laten verwijderen. De asbestvezels kunnen zich door de lucht verspreiden. Heb je bijvoorbeeld een oud schuurtje staan die op instorten staat, dan kun je de asbest het beste laten verwijderen. Huur je een woning? Dan hoef je niet zelf de asbest te verwijderen maar is de verhuurder hier verantwoordelijk voor. De verhuurder kan hier echter niet toe gedwongen worden.

  

3. Wie kan/mag de asbest verwijderen?

Asbest mag je niet zelf verwijderen indien er gevaar bestaat op verspreiding van asbestvezels, als het materiaal in slechte staat verkeert, of wanneer het gaat om een oppervlakte groter dan 35 vierkante meter. De asbest dient verwijderd te worden door een conform Certificatieschema voor de Procescertificaten Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering gecertificeerd bedrijf. Allereerst moet er een inventarisatierapport gemaakt worden. In dit rapport wordt informatie gegeven over de hoeveelheid asbest, de risicoklasse, waar de asbest zich bevindt (inclusief foto's) en op welke wijze dit gesaneerd dient te worden. Vervolgens moet er een sloopmelding worden aangevraagd bij de gemeente. Zodra door de gemeente een sloopmelding is afgegeven, kan de aanvang van de werkzaamheden bij de betreffende instanties worden aangemeld.

  

4. Hoe wordt asbest verwijderd?

De asbestinventarisatie is de eerste stap in het verwijderen van asbest. Daarna vindt de daadwerkelijke verwijdering plaats, inclusief afvoer en stort. Ten slotte volgt er een eindcontrole. Met het asbestinventarisatierapport kun je een asbestverwijderingsbedrijf opdracht geven om het asbest te verwijderen. Met dit bedrijf maak je afspraken over welk asbest precies verwijderd wordt en hoe. Vaak wordt er namelijk op meerdere plekken asbest gevonden tijdens een inventarisatie, maar ben je niet verplicht om alle aangetroffen asbest te laten verwijderen. Dit is uiteraard wel de meest voor de hand liggende optie.

  

5. Kosten asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest kan prijzig zijn, maar gelukkig is er een subsidie voor het verwijderen van asbestdaken beschikbaar voor particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties en overheden. Deze subsidie kan alleen aangevraagd worden wanneer jij ook degene bent die de rekening betaalt voor het verwijderen van een asbestdak. Voor één ruimte met asbest tot 35 vierkante meter betaal je gemiddeld €1.100 voor het laten verwijderen van asbest. Voor het verwijderen van een asbesthoudende golfplaten dak betaal je vanaf €675 voor 1 tot 10 vierkante meter. Daar komen de kosten voor een asbestinventarisatie nog bij. Deze kosten bedragen gemiddeld €650 per inventarisatie. Het verwijderen van asbest kan daarmee best prijzig zijn, maar gezondheid gaat natuurlijk boven alles!

0
Feed

Schrijf een reactie