'Hoe herken ik asbest' en 'heb ik asbest in mijn woning' zijn vragen die wij telefonisch vaak binnenkrijgen. Dit is niet gek, want asbest is een gevaarlijke stof en voor veel mensen onbekend. Asbest werd in de bouw van panden, woningen en schuren veel toegepast, totdat dit in 1993 verboden werd. Uit meerdere onderzoeken bleek namelijk dat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Asbest wordt dus niet meer gebruikt tijdens de productie van nieuwe materialen. Toch zijn er erg veel oude producten en materialen waar asbest in kan zitten.
Asbestsaneringsbedrijf Eemnes (ASE) is gespecialiseerd in het herkennen, veilig saneren en vervoeren van asbest. Wij zijn in te zetten door particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij zitten al 20 jaar in het vak en bezitten over de nodige certificaten. Daarnaast scholen we ons regelmatig bij om onze vakkennis over asbest en asbest herkennen bij te spijkeren. Zo kunnen we u altijd op de meest veilige en efficiënte manier te hulp staan.
Als u de soorten asbest wilt herkennen, dan is het goed om te weten welke soorten asbest er zijn. De soorten asbest die het meest zijn toegepast, zijn wit asbest, bruin asbest en blauw asbest. De kleur van asbest is vaak wit of lichtgrijs. Hoewel het asbest herkennen niet altijd mogelijk is, kunt u de materialen waar asbest in toegepast is vaak wel herkennen. Het gaat hier bijvoorbeeld om asbestcement in schoorstenen of golfplaten.
Er zijn verschillende soorten asbest, namelijk hechtgebonden en losgebonden asbest. De soorten asbest hebben allebei een andere mate van gezondheidsrisico’s. Of asbest hechtgebonden of losgebonden is, wordt bepaald door het materiaal waar het asbest in zit.
Als het asbest vastzit in het materiaal en er dus geen losse asbestvezels door de lucht dwarrelen, is er sprake van hechtgebonden asbest. Dan is er eigenlijk geen sprake van een gezondheidsrisico, omdat u geen asbestvezels inademt. Er is sprake van hechtgebonden asbest bij bijvoorbeeld cement in uw schoorsteen. Bij hechtgebonden asbest bent u dan ook niet verplicht om dit te laten verwijderen.
Als u van plan bent om te klussen of te verbouwen, is het wel belangrijk om het asbest te herkennen en te laten verwijderen. Tijdens een verbouwing kunnen de materialen waarin asbest is verwerkt namelijk schuiven, waardoor er alsnog asbest vrijkomt.
Waar hechtgebonden asbest geen gezondheidrisico’s met zich meebrengt, is het erg belangrijk om te herkennen of er losgebonden asbest aanwezig is in uw pand. Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels namelijk niet vast in het materiaal, en kunnen ze makkelijk loskomen. Als deze asbestvezels loskomen en door de lucht dwarrelen, ademt u deze asbestvezels veelvoudig in.
Bij losgebonden asbest loopt u een groot gezondheidsrisico. Asbest kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om asbest te herkennen, en dit zo spoedig mogelijk te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.
Asbest herkennen is erg belangrijk, omdat het inademen van losse asbestvezels ernstige ziektes kan veroorzaken. Zo loopt u bij het veelvuldig inademen van asbestvezels risico op onder andere longkanker en asbestose. De ziektes die veroorzaakt worden door asbest zijn lastig te behandelen en de kans op genezen is erg klein. Daarom is het belangrijk om asbest te herkennen en dit te laten verwijderen.
Wilt u asbest herkennen? Dan is het goed om eerst te kijken naar het bouwjaar van de materialen waar asbest in toegepast kan zijn. Asbest werd tot 1994 in meerdere materialen toegepast door de vele positieve eigenschappen. In golfplaten, plafondplaten en cement komt asbest veel voor. Die materialen zijn ook toegepast in veel panden. Daarom is de kans aanwezig dat als uw woning is gebouwd voor 1994, er asbest in uw pand aanwezig is. Vooral bij boerderijen zijn veel materialen met asbest toegepast.
Als uw woning is gebouwd vóór 1994, zal er waarschijnlijk asbest in aanwezig zijn. Denk hierbij aan plafondplaten of golfplaten. Een aantal voorbeelden van materialen waar asbest in kan zitten zijn kit, de riolering, vloertegels en bloembakken die zijn gemaakt van asbestcement. Als u vloerzeil heeft, dat komt uit 1983 of eerder, kan hier ook asbest in zitten. Het gaat dan namelijk om losgebonden asbest. In 1983 is de verkoop van producten als isolatiekoord en vloerzeil daarom verboden. Toch kan het zijn dat deze materialen voor die tijd zijn toegepast in uw woning, en er daardoor losgebonden asbest in uw woning aanwezig is. Het is belangrijk om dit asbest te herkennen. Losgebonden asbest brengt namelijk veel gezondheidsrisico’s met zich mee, en het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op een veilige manier door een professional te laten verwijderen.
Het is niet altijd mogelijk om zelf asbest te herkennen. Vaak moet u hierop gokken. U kunt er vanuit gaan dat materialen en producten die uit 1993 of eerder komen, asbest bevatten. Als u dus weet dat u bloembakken van cement die voor 1993 zijn gemaakt in het bezit heeft, zou u kunnen constateren dat het hierbij waarschijnlijk om asbestcement gaat. Zoals eerder gezegd zijn asbestvezels zeer klein en niet altijd met het oog waar te nemen. U moet daarom bij asbest herkennen altijd kijken naar de materialen en producten die asbest zouden kunnen bevatten en het bouwjaar hiervan. Daarnaast kan het zo zijn dat er asbest aanwezig is in uw dak. Het wordt aangeraden door de overheid om deze asbestdaken te laten verwijderen.
Asbest is een stof die bestaat uit microscopisch kleine vezels. Waar nu bekend is dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, werd het vroeger gezien als een stof met alleen maar positieve eigenschappen. Asbest was namelijk erg goedkoop en tegelijkertijd heel sterk, isolerend en brandwerend.
Als u zelf niet zeker weet of u asbest kunt herkennen, is het ook mogelijk om hier een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf voor in te schakelen. Als u wilt dat wij bij u langskomen om asbest te herkennen, is dit zeker mogelijk. Hiervoor plannen we een asbestinventarisatie in. Hierbij gaan wij op zoek naar materialen die asbest kunnen bevatten en doen wij meerdere testen om te kijken of er daadwerkelijk asbest aanwezig is. Vervolgens wordt er ook vastgesteld om welk asbest en om hoeveel asbest het gaat. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Als u een asbestinventarisatie wilt laten uitvoeren, kunnen de kosten per situatie verschillen. Hierbij komen namelijk meerdere factoren kijken, zoals de oppervlakte van de ruimte die onderzocht moet worden. Bij een oppervlakte kleiner dan 150 vierkante meter, betaalt u 275 euro. Dit is inclusief een visuele inspectie én een materiaalmonster.